Followers

Thursday, February 10, 2011

PaHiT...? MaNiS...?

Minggu ni genap la usia kandungan cikgu 8 bulan...ish sekejap je dah 8 bulan....rasa cam baru semalam dok fenin2..loya2...kalau diizinkan tuhan,tak lama lagi dapat la cikgu mendodoi anak sendiri...eeee...tak sabonya...dan bersiap sedia la cikgu dengan tido dan rehat yg tak cukup huhuhu...balik kampung time tahun baru cina ari tu...sempat la tengok adik yg dalam pantang tu dok sibuk menjaga anak keciknya yg tomei itu...
baru mata memandang..dah terasa penat...belum lagi bahu yg memikul....eeeee tak tau lah...harap harap allah permudahkan urusan cikgu suami isteri dalam mendidik dan membesarkan anak pertama ni...

NAK BERSALIN DI MANA YE?...
buat masa sekarang ni cikgu plan nak balik bersalin kat hospital perdana,kota bharu....memula tu ingat nak deliver kat hospital kerajaan jek...tapi en asben kata company dia cover utk bersalin kat private hospital...so bila lagi nak guna peluang keemasan ni kan....kekadang tu terasa jugak kerugian nak bersalin kat private hosp ni memandangkan doktor2 pakar sakit puan kat HPRZII ni dengar2 nya terdiri daripada doktor2 yang tip top...ditambah plak dengan mak sendiri pun keje kat situ...tahun ni adalah tahun terakhir mak cikgu berkhidmat...tahun depan dah pencen....tapi bila difikirkan dari segi keselesaan...rasanya nak jugak merasa bersalin di hospital swasta ni...hehe

PAHIT MANIS SEWAKTU MENGANDUNG...
masa pi buat check up kat hospital perdana aritu..doktor yg check perut cikgu kata besonya perut cikgu ni..dah macam 9 bulan...cikgu tak heran pun...sebab doktor tu bukannya orang pertama yg cakap cenggitu...seme orang yg jumpa cikgu mesti kata macam tu..memula tu naik risau gak...tapi doktor tu kata...saiz perut cikgu ni normal...fuhh legaaa....mungkin anak lelaki kot..so perutnya menajam ke depan...kekadang time nak bangun dari kerusi pun rasa cam nak tumbang ke belakang...terpaksala en asben tolong sokong dan tolakkan badan cikgu perlahan lahan untuk bangun...hehehe...cikgu ada gak baca,bila dah masuk trimester ke 3 ni,tido pun dah tak aman macam dulu2...tapi cikgu buat masa ni masih lagi dapat tido dengan nyenyak...cuma sangat susah nak menukar arah badan...kaki plak selalu kejang...kesian en asben selalu terkejut dengan jeritan merdu cikgu setiap kali kaki kejang hehe....kata kawan cikgu,dia pun selalu kekejangan kaki...yg kelakarnya...tiap kali dia terjerit sakit...mesti asben dia ingat dia dah nak bersalin hehehe.....nak naik tangga pun kaki dah mula cepat rasa lenguh...jalan tu tok sah cakap...rasa cam dah laju..tapi rupanya slow cam siput huhuhu....kalau perasan nak jalan laju....mula la tercungap-cungap macam orang berlari pecut...huhu...camni rupanya rasa mengandung..alhamdulillah...akhirnya dapat jugak cikgu merasa pahit manis saat mengandung...semoga kawan2 cikgu yg masih dalam penantian mendapatkan cahaya mata pun akan dapat peluang macam cikgu suatu hari nanti..aminnn

sekarang ni detik yg paling manis cikgu rasakan ialah saat baby dalam perut ni bergerak2....sebelum2 ni pun memang dah bergerak...tapi waktu tu baby cikgu masih kecil saiznya...so tak nampak sangat pergerakan perut....sekarang ni kejap kejap je perut senget ke kanan..pastu ke kiri...tetiba plak tertonjol...hehe...memang dok gelak sorang2...bila ayah dia nak tengok...terus dia diam....nakal betul budak ni...pernah sekali...time tido di sebelah asben...baby ni cam menendang ayah dia...tergelak en asben...bila en asben letak tangan kat perut....dahhh baby dok diam plak....sangat manis pengalaman pertama mengandung ni...cikgu cerita ni bukanla nak bagi sape sape jeles ke ape ke...tapi bak kata jiran cikgu, bila baca balik kenangan masa mengandung....hati bagai digaru garu nak mengandung lagi...hehe..maknanya tujuan cikgu sekadar utk dijadikan motivasi kepada diri sendiri di masa hadapan..kalau boleh dijadikan motivasi kepada orang lain...lagi la cikgu seronok....

PERALATAN BABY
setakat ni cikgu dah beli macam2 keperluan baby....rasa cam dah banyak beli baju baby...tapi bila dikumpul...erkk baru ada 6 pasang....kalau ikut saranan member yg dah pernah bersalin...patutnya lebih lagi...takkan baby nak pakai baju sepasang sehari...ye tak...tapi ada gak member yg kata..toksah beli banyak2...nanti ramai yg bg hadiah baju...tak berani la plak nak berharap cam tu...maklum ler balik bersalin kat kg...kawan2 pun dah tak ramai kat kg..usahkan kawan, sepupu sepapat pun dah tak de kat kg...semuanya dah berhijrah ke bandar2 besar....so better jgn berharap la kan...ntah ada ke tidak orang nak datang menjenguk ...huhu....sekarang ni tengah mengintai2 baby cot...ada yg kata perlu...ada yg kata tak perlu....tapi cikgu rasa kureng gemar nak biarkan baby tido sekatil dengan mama n ayah dia..tapi tak tau la kot kot berubah fikiran plak...hehe

oklah...cukup dulu cerita tentang diri sendiri....pasni nak sambung citer pasal anak anak istimewa cikgu plak...dah lama bebenor tak bercerita tentang diaorang...ok cau cincauuuuuuuu

3 comments:

zailamohamad said...

salam cikgu, biasalah tu bila mengandung ni macam-macam dugaan yang datang, zaila walaupon ngandungkan anak ke 3 tp masih juga berdebar2 ntok bersalin..macam2 yang difikirkan, apa2 pon moga semuanya berjalan dengan lancar buat kita kan;)

bersalin kat hospital mana nanti??

syafisyifa' said...

semoga selamat dan lancar semuanya..amin.

syafisyifa' said...

semoga selamat&lancar semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...