Followers

Thursday, June 10, 2010

Nota Cikgu Anis

hehe...nota apa la gamaknye ye...ekceli..n3 ni adalah sambungan tentang pengalaman cikgu anis di Ho Chi Minh..kiranya part last la...saje buat n3 ni utk panduan kat diri sendiri kalau2 ada peluang pi vietnam lagi...n panduan jugak kat sape2 yg berminat nak bercuti ke sana...

sebenarnya cikgu anis dah selamat sampai ke Malaysia pun...semalam tak sempat nak update sbb paginya pi shopping (huhu shopping lagi...hari2 shopping sampai orang kat Ben Thanh Market tu pun dah cam cikgu anis..siap say hi hi lagi hikhik)...check out kul 2ptg..n terus ke airport...so arini la baru sempat nak update..

hari ketiga n keempat:
kunjungan kali ni memang hanya sempat shopping je...sbb cik hubby meeting sampai petang..so tak sempat la nak mencuci mata kat tempat lain... ni adalah barangan dagangan tambahan cikgu anis dan juga beberapa gambar produk2 yang ada di Ho Chi Minh...saja la tempek kat sini..mana la tau kot2 bleh bagi idea utk sape2 yg nak shopping kat sana atau buat bisnes...jom layannzz


t-shirt vietnam yang mahal....baik beli kat mesia jer...kain yg elok..rega belasan ringgit...baju yg kat mesia jual RM10 tiga helai tu kat sana jual RM10 satu....tak berbaloi...tapi kerana nak buat kenangan..beli la jugak..bleh tawar lagi rasanya...


kopi vietnam yg memang best giler..tuang air panas jek dah wangi semerbak baunya..dah minum rasa cam dah tak nak pi starbuck hehehe...cadar saiz queen 100% cotton (ntah ye ntah idak) rega rm28,kat sini siap ada kedai yg jual kain cadar nak boleh terus tempah,kedai tempah baju pun ada..dengar2nya bleh siap dalam satu hari..table runner...rm21 kalau tak silap...


tadaaa...beg yg dah kembung...hehe..oppss opss jgn salah faham...beg satu troli ni mewakili kepunyaan 4 orang pelancong dari Malaysia ye hehehe...

Antara produk yg ada kat sini:

baju vietnam


ni ler penutup muka...colourful lagi...



cenggini gaya pemakaiannye....selalu penunggang motorsikal yg guna benda alah ni...




pinggan hiasan...cantik cantik...



gambar dinding...ada banyak kedai yg jual gambar2 cam ni...kalau nak tengok gambar yg tengah dilukis pun adoo...rega tak tau sebab tak berminat nak beli sbb susah nak bawak balik



barang-barang aksesori yang banyak jual kat pasar malam tempat kita.



ni butik yg jual baju bersulam dan jahit kedut2 tu...tak tau panggey apa..kat sini mahal skit la..tapi kualiti kain memang elok...harga kat sini utk baju budak yg kedut2 tu lebih kurang rm50 dan ke atas...kalau kat pasar Ben Thanh tu reganya belasan ringgit jek...so yg mana anda suka...tepuk poket tanyala dompet hik hik hik...



hasil sulaman...jahit tangan tau...kat sini memang hasil sulaman diaorang cantik2 dan kemas...rega..bleh tahan..tapi bleh ditawar lagi rasanya...malas nak tanya lebih2 satgi kena beli plak..




ni kat luar pasar bent thanh...jalan2 terjumpa kedai ni...kedai sulaman



alas meja...pun cantik-cantik...rega tak tau



bekas-bekas hiasan...



pemandangan:



sila fokus pada dinding pagar yee...yg berdiri tu sekadar model sambilan daripada malaysia..kekeke



pakai motor pun leh bawak benda panjang cam ni..ish ish ish



roundabout...


bangunan apa ntah ..lupa la plak


menara yg dalam pembinaan...nak lawan KLCC kot hehe


pagoda...errr...yer ker....main snap jek gambar..tak tau la apa nama tempat ni..


ni ler rupe pasar Ben Thanh tempat cikgu anis memborong barang2 selama 4 hari...macam macam ada kat sini....tak payah nak pi tempat lain dah kalau masa suntuk..



depa lebih suka pakai motor dengan helmet yg comel...ngeh ngeh ngeh



beca muat untuk seorang dewasa...kat sini pelancong bleh naik cab/motor/beca...pilih la yang mana suka...:)...kalau anda ada sakit jantung...lebih baik jalan kaki jek hehe...kalau tak caya...cuba la sendiri...


tips melancong ke Ho Chi Minh:

1.nak jimat..survey tiket flight awal2,surf tentang tempat penginapan...hotel yang tak berbintang2 pun ok kat sini...bersih...sememangnya ho chi minh sangat bersih...

2.tukar duit malaysia ke matawang USD di Malaysia..dinasihatkan jgn buat pertukaran wang di airport...rugi...kalau boleh dapatkan beberapa keping duit USD yg besar nilainya...untung bila nak tukar ke mata wang Dong (VND)....mata wang Dong tukar di Vietnam...ekceli bleh je nak guna USD...memandangkan masa cikgu anis pi tu USD jatuh...so diaorang lebih prefer VND..dan lebih untung guna VND...

3.kalau nak membeli belah di pasar Ben Thanh...make sure tawar harga sampai 50%..biasala kat sana kita jadi pelancong...ape lagi..depa up la harga asal...so kita tawar la banyak2..sampai tahap dia membebel...lantakla dia nak marah asal dapat murah...bukan kita paham pun..hihi...tapi ada gak yg tegar....cikgu anis selalu pakai dialog ni :"kat malaysia lagi murah..kualiti lagi bagus..buat ape beli kat sini kalau mahal"....sambil berlakon2 nak cari kedai lain...nanti penjual tu akan kata..."ok..ok...kakak mau harga berapa?"....time tu...letak la harga semurah yg mungkin...hehe...nanti dia tanya lagi..."kakak mau beli berapa?"....so moralnya kena rancang betul2 sebelum membeli...lagi banyak kita nak...lagi rendah harga kita bleh dapat...so pk betul2 banyak mana nak...pastu tawar kaw2 punye...hehe...dan perlu hati2..kadang2 bila depa dah setuju dengan harga yg kita nak...dia bleh offer benda yg sama tapi kualiti kurang bagus..moral keduanya...kalau dah berjaya mintak harga murah...jgn layan tawaran barang lain...tengok betul2 kualiti barang tu sebelum mengubah fikiran...

4.kat sini peniaga sangat agresif...kaki melangkah jek...semua pakat nak tarik kita ke kedai diaorang...so masa tgh meninjau barang..pedulikan ajakan diaorang..jgn pandang mata diaorang...nanti anda mesti tersangkut kat kedai tu..diaorang punya merayu muka sampai tahap cam nak nanges wa cakap lu...kalau kita beli gak...diaorang punya happy sampai melompat2..senyum sampai tinge...satu lagi nasihat cikgu anis kepada sesapa yg 1st time nak shopping kat sini....memula tu..pi survey dulu apa jenis barang yg ada...n tanya harga serta buat perbandingan harga dengan barang2 kat mesia..so dari situ senang kita nak negotiate harga...

5. selalunya waktu pagi agak susah skit nak negotiate harga...better pi belah petang...tapi kul 6 ptg semua kedai kat pasar ni akan tutup...pandai2 la ejas time...tapi kalau ada pembeli..depa sanggup buka semula plastik2 yg dah diikat tu...sape tak mau duit kan kan kan...

6.memandangkan kat sini jalannya agak sesak dengan penunggang motor pun sangat ramai...cikgu anis gerenti mesti korang takut nak cross jalan...jgn risau...cross jek macam biasa...sebab pemandu n penunggang kat sini akan cuba mengelak..walau ape pun tetap la kena hati2...

7. kalau nak naik cab...pilih syarikat mailinh atau vinasun...yg lain pun pakai meter gak...tapi banyak yg suka tipu...aritu cikgu anis naik cab mailinh ni pun sama kes...nak pi tempat dekat jek...tapi dia sengaja ikut jalan jauh...apa daaa

tu je kot yg bleh dishare..panjang yg amat hehe...harap info ni berguna utk korang seme..sekian

2 comments:

masti said...

tawar menawar guna bahasa apa. tukaran wang asing dari USD ke Dong brapa nilainya. terima kasih atas pengalaman crita yg dipaparkan. boleh buat rujukan

Cikgu said...

tawar menawar tu bleh je guna bahasa melayu..diaorang kat sana ramai yg bleh faham skit2 bahasa kita...so tak susah...diaorang pun dah siap sedia dengan kalkulator kat tangan hehehe...tukaran USD ke Dong tu dah lupa la plak...ape pun bleh rujuk kat money changger...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...