Followers

Monday, June 7, 2010

Cikgu Anis di Bandaraya Ho Chi Minh Part 2

kita ke udara lagi dari bandaraya Ho Chi Minh ..ececece...hehehe

Hari kedua..

actually...sebelah petang baru ler cikgu anis kuar dari hotel...kiranya dari pagi sampai la petang dok dalam hotel jek..kata member asben..rugi ler dok kat hotel jek...tapi perkiraan cikgu anis...biarlah rugi..tak berani ler i nak jejalan sorang2..karang yg patut dapat harga murah...jadi mahal lak...

Shopping:
hari kedua ni...kitaorang dah tau ke mana kaki nak tuju....mana lagi kalau bukan Ben Thanh Market....tempat yg wajib singgah..terutamanya sape2 yg nak berbisnes...hari pertama sampai sini dah pi tapi kedai dah tutup la pulak..kat papan tanda tulis close:7pm tapi pukul 6pm dah siap kemas kedai huhu...so cuci mate je la...ari kedua punya plan plak nak borong kain cotton n baju dalam masa 1 jam....hehe...banyak gile kain2 yg cantik kat sini dengan harga yg ada umphhh:)...lagi banyak lagi ada umphhh..hehe..ni antara belian cikgu anis...pasni leh wat bisnes kain cotton hehe...baju budak2 pun comel2...murah je..eee geramnye...sib baik lum ada anak..so bleh la spend duit tuk beli benda lain kui kui kui..pernah terbaca satu blog...tips utk tawar menawar harga kat Ben Thanh ni katanya mulakan dengan harga 50% dari harga asal...tapi kalau harga dah murah tu jgn le tawar smapai 50%..nanti teruk kena maki hehehe...peniaga kat sini bleh tahan agresif..masuk je kat pasar tu...terus tangan kiri kanan di tarik suh singgah kat kedai diaorang...sampai terpaksa asben datang leraikan hehehe...kalah artis youuu...pastu kalau kita tak nak beli..diaorang akan bagi kad dengan harapan len kali datang lagi...or promote kat member2 yg lain...bg yg kesuntukan masa...shopping kat market ni pun dah cukup..macam2 ada..kain cotton,kain chiffon,kain yg macam tudung ariani tu,alas meja bersulam,kain telekung bersulam cantik2,kraftangan,makanan kering macam kerepek pisang,biji teratai,gajus,nangka kering....ramai yg pernah pegi syorkan beli makanan kering ni sbb sedap..so ptg ni nak pi borong kraftangan n kerepek plak....berapa juta la plak melayang ni....hehehe...jutawan la katakan...tak main la ratus2..alang2 membeli biar sampai juta juta hahaha....kalau tak sempat nak borong kat pasar ben thanh ni..bleh gak pi night market...setiap malam pun ada kat area ben thanh ni..tapi peniaga kat sini garang2 sket la...jemput layanzzz barang2 dagangan rombongan cikgu anis...

oppsss...ni bukan barag dagangan tapi beg yg diisi dengan barang dagangan hehehe..masa mula2 datang..kempis dan ringan...bila dah nak balik...kembung jadinya hihihi

Tadaaaaaa...kain daganganku...seme ni nilai dia sejuta lebih hehehe...kayokan makcik

kasi nampak jelas skit...cantik tak??hah! tak cantik? dengki la tuu..;p


ni plak gaun kanak-kanak..lupa dah apa jenis nama gaun jenis kedut2 ni...tapi kalau kat mesia memang mahal......kat ben thanh murah je...nak tau berapa hengget kena mai sini hehhe...bergantung pada kualiti gak la...cam kat mesia gak la...beli baju kat pasar malam dengan pasar raya...yg mana kualiti lagi ok?...lu pikirrr la sendiri kata nabil....:)..

Teksi:
menerusi blog juga...rupanya cab kat sini memang suka ketuk pelancong...tempat yg nak pi dekat je..tapi dia guna jalan jauh...semalam pun cikgu anis terkena...padan la lambat je nak sampai...rupanya dia sengaja pi jalan jauh...kureng asam gelugor betul...kalau nak amik cab,orang kat sini nasihatkan amik cab dari syarikat Malinh atau vinasun...teksi lain tu kureng bleh dipercayai walau pun guna meter...tapi yg semalam tu pun kitaorang dah amik yg syarikat Malinh..pun kena ketuk gak..sib baik tak sampai beratus...masih lagi murah...pernah terbaca dalam blog ada yg kena bayar sampai beratus walau pun tempat yg nak tuju tu dekat giler...so hati hati..biasala kat tempat kita pun ada kes macam ni...usahkan pelancong asing...orang mesia sendiri pun kena ketuk dengan driver teksi...


Dinner:
dek kerana member asben nak belanja makan..maka terpaksa la masa utk shopping dipendekkan kepada sejam sahaja huhuhu...tapi sempat gak borong kain sampai 12 pasang hehe...terkejut gak member asben..dalam masa sejam bleh shopping macam2...may be sebb dah survey hari sebelumnya n dah ada matlamat nak beli apa...so cepat.lepas shopping kitaorang pi kedai makan ni...best woooo...lagi best sebab orang blanja hehe...(cikgu anis yg menempel asben datang meeting ni plak yg over excited..hehe)..ni ler antara makanan yg diorder....diaorang kata tempat ni memang halal...tawakkaltu a'lallah je la....tapi memang best...


ni ler restoran seafood yg kitaorang terjah semalam...


pencuci mulut..limau bali..manisssssssss...orang kata buah buah kat vietnam ni memang manis-manis...dan memang terbukti


ni antara member asben yg belanja kami makan...camni la rupa orang vietnam...sweet n friendly


bubur nasi yang dimasak dengan sup kepah...bestt


ni member asben yang datang satu flight...sangat kelakar orangnya...Tan ni hobi dia sama ngan cikgu anis...suka tangkap gambar...hehe


tak tau apa namanya...tapi sebijik cam papadom...bezanya dibuat daripada beras...rangup cam keropok...saiznya lebih besar dari tapak tangan orang dewasa...


ni plak sup kepah...sedap woooooooooo...


ketam kukus...tersangatla fresh...manis dan padat isinya...


udang ni tak sure kukus ke rebus...tiram bersalut keju...1st time makan tiram...sedap rupanya....dan suhun goreng berlada sulah...yg ni pun sedap..menambah2 walau pun cikgu anis tak terror guna chopstik...kira ok la makanan tak melayang hehehe...


tadaaa...air kelapa muda vietnam...kecik je bila dah togel cam ni hehe...airnya lebih manis dari air kelapa kat mesia...tapi airnye ciputt je...dua tiga kali sedut..dahh habis..sib baik bawak air spare...


Urutan Kaki :
lepas balik dari makan makan...asben ajak pi buat urutan kaki plak..30 minit je tapi puas hati...memang dah termasuk dalam pakej..so free je la...best woo sampai tertido...siap tanya kita lagi.."suka kakak?" aishh seme pandai cakap melayu daa...orang melayu plak sibuk speaking london huhuhu...lepas kaki dibelai belai...balik bilik terus terlelap dengan lenanya....

tu sahaja dari bilik berita utk kali ini....tunggu cerita cikgu anis di Bandaraya Ho Chi Minh Part 3 pulak...elehh cam la ramai sangat yg nak baca hahahaha...cau sin chan

4 comments:

AsmaFarah said...

cantik2 la baju tuh..saya pon nak g vietnam ari slase nih, bole bagitau agak2 brape harga kain2 tuh, nak wat std price masa twar2..
nih email saya, asmafarah@gmail.com
thankss

AsmaFarah said...

cantik2 nye kain baju kurung tuh..
bole awak bgtau saya brape harga die, saya nk g vietnam slase nih.. tuh kain ape yer?
asmafarah@gmail.com

fedrica aziela said...

hi boleh tanya x ? apa nama restaurant nie

CeqGu said...

sori saya dah lupa nama kedai tu. lagi pun orang sana yang bawakkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...