Followers

Tuesday, October 18, 2011

Sehari di Universal Studio Singapore


Pintu masuk ke USS

Akhirnya sampai gak cikgu kat Universal Studio Singapore (USS) ni..
ada ke yang tertanya-tanya dan kurang pasti apo ko bondo Universal Studio ni....
tompek ni ala ala Disneyland gitu..
Cikgu memula tak tahu menahu gak...sib baik ler ada cousin yg bertanya..
pi singapore nanti tak singgah ke USS ke...???
errkkk...dengan muka tebal 5 inci cikgu tanya balik...
tempat apa tu??

bila dah tahu..apa lagi..
dengan manja2 kambing (sebab cikgu lahir tahun kambing..hihi) cikgu pun ajak ler en. asben ke sana...
itu pun kalau ada kesempatan dan tidak kesemputan duit...
pepaham aje ler...mata wang kat sana kan lebih tinggi..
dan tiket masuknya pulak sudah semestinya bukan satu, dua dollar..
kopak gak la wallet en asben...huhu...tenkiu darling (unsur2 amik ati...len kali nak pi lagi..kui kui kui)

Beratur ye utk masuk ke USS...

So apa yang ada kat USS ni....????

Kat sini ada banyak tempat menarik utk di skodengzz...sampai je kat USS ni korang carik peta USS dan pamplet show..so senang la nak plan nak tengok apa mengikut waktu yang kita ada..
Tempat pertama yang cikgu skodeng ialah :

a. Hollywood
area hollywood ni berbumbung... 


err gambo en asben lagi...ni kat depan USS store,tempat pertama yg diterjah

gambar bini en suami tgh try topi badak ke kuda belang...dah lupo la plak

Tak yah susah2 kumpul duit nak ke Hollywood n New York ye...kat USS ni pun ado...hik hik hik..Kat sini  ada kedai2 utk kita menipiskan beg duit,kedai cenderahati,kedai makan...huhu...banyak barang cenderahati yg cantik2...maka haruslah tabahkan hati ye...cikgu terbeli gak 2 FM dan 1 key chain...FM tu pun cari yang paling murah...sekadar buat kenangan...selain tu ada gak tempat2 utk show ..antara watak2 kartun yang cikgu jumpa dan sempat bergambar woody woodpecker,kungfu panda dan abang Frankenstien (betul ke ejaan ni..sori le kalau silap ye)....banyak gak la tempat yang cikgu tak singgah kat area sini...maklum ler nak jimatkan tenaga kaki..

 
 gambo en woody

abang Frankestien...nampak tak tuuu?

eh eh ehhh pelakon hollywood mana plak ni?



b. New York


Tang ni korang jangan lupa pi tengok show Lights, Camera, Action!...Besttt..tapi sesapa yg ada sakit jantung, tgh pregnant ke tok sah la pi tengok..show ni xplain kat kita macam mana action movie dibuat...contohnya..ribut,letupan,perlanggaran,kilat...besttt..bergegar gegar tempat tu...sape yang bawak budak kecik yg pakai stoller...stroller kena letak kat luar...jgn risau..tempat parking stroller ada disediakan...cengkihkan...tok sah risau la...insyaAllah tak de orang curi...kalau nak hujan,depa akan tolong selamatkan stroller2 tu...baikkan hati depa...patut la tiket mahal..huhuhu...
kat sini cikgu dapat bertentang 4 mata dengan pengarah filem terkenal...pakcik Spielberg (err betul ke ejaan ni.)...

cehh..rakaman jer rupanya..ingatkan pakcik ni dah letak jawatan jadi pengarah filem..


kite bako...kite bako...hihihi..ni ler suasana show Light, Camera, Action!

lepas tu cikgu sambung lagi jenjalan...tetiba nampak cam ramai orang pakat duduk bersila atas jalan..apa kesss ni...intai-intai..tak nampak apa pun..mungkin ada show gamaknya...memandangkan kaki pun dah penat...kami pun lepak la sekali kat atas jalan tu...tiba tiba datang abang2 berbaju merah ni...

bukan gambar tengah bersilat ni ye...depa ni penari...jgn tanya apa nama tarian tu...yg pasti bukan tarian lenggang kangkung ye..adik kakak sekalian..


b. Sci-Fi City..


yang berlingkor lingkor tu ler roller coaster...

sesape yang suka naik roller coaster bleh ler mencuba benda alah ni kat sini...aihh kecut perut gak cikgu tengok...bersimpang siur dan siap tunggang terbalik gitu...daripada duduk tetiba je dah jadi tergantung2 macam kepompong..uii gayattt


c. Ancient Egypt
Kat sini pun cikgu tak main apa2...sesapa nak merasa roller coaster Revenge of The Mummy kat dalam piramid bleh le cuba...kalau tak silap siap ada mumia lagi...mumia tiruan la...yang tulen karang berhantu pulak roller coaster tu hehe...satu lagi bleh gak main Treasure Hunters....yang ni bleh naik jeep..bukan jeep bebetul la kan..tak bleh komen lebih2 sebab cikgu tak main..karang tersalah info plak... kat area ni jugak cikgu sempat bergambar dengan watak apa ntah...ala2 firaun gitu...tinggi sangatttt..

rileks jer pakcik firaun ni jalan dengan kaki galah


d. Jurrasic Park
Tang ni pun tak leh nak komen lebih2 sebab tak main apa pun..just amik gambo dengan dinosaur hehe...cumanya cikgu perasan ada menan yg pusing2 macam kat funfair tu..pastu ada roller coaster..kalau nak tengok water show plak, bleh masuk ke bahagian Water World..yang ni cikgu tak sempat masuk..dalam duk leka amik gambo tu ..ternampak la orang duk makan peha ayam gergasi..mak aii ayam pencen ko apo besar gedabak saiznya...rupa2nya peha ayam belanda..satu peha kalau tak silap harganya $10.80..teringin nak beli..pastu teringat...err sembelih ikut cara islam ke idak...last2 tak beli..


erkkk lupa nak betulkan gambo peha ayam belanda ni...sila sengetkan kepala anda ye..hehe

e. Far far Away


Kat sini best sangat...dari jauh dah nampak istana Far Far Away...tang ni cikgu sempat la jumpa shrek dengan princess Fiona..tapi tak sempat nak bergambar..ramai sangat orang Q...



sape yang masuk kat Far Far Away ni, jgn lupa pi tengok Shreck 4-D Adventure...sangat best...tapi kena sabar ler beratur panjang..nak nak kalau p hari minggu..huh lenguh kaki nak tunggu turn masuk panggung...

Shreck 4-D Adventure ni macam pi tengok movie 3D kat panggung...kena pakai speck khas gitu..yg lagi best...kerusi kita akan turut bergerak2 macam dalam movie...kalau donkey bersin...kita akan terkena air liur donkey tu....hehe...seronok...yg gelinya bila terasa ada banyak spiders merayap kat kaki...besttt !!

gambar 4D

selain tu cikgu pi tengok Donkey Live....kelakar sangat...walau pun Donkey tu sekadar kartun...tapi memang terasa cam real jek
 
tgh beratur utk tgk Donkey Show



donkey tgh nyanyi..

pastu cikgu jumpa dengan....



Shrek n Fiona


f. Madagascar
hohoho...kat sini cikgu jumpa watak2 madagascar berjoget2..cute sangat...ramai giler yang nak amik gambar...termasuk la cikgu..tapi hampehh..sampai jek turn cikgu...masa bergambar tamat...adehh nasib nasib..dua kali beratur..dua kali gak tak dapat...last2 cikgu snap gambar dari jauh je la..kat sini sentap skit sebab punya la teringin nak naik boat madagascar...sekali tak dapekkk sebab bawak baby huhuhu..syedihhh..








kepada sesapa yang terliur nak bercuti ke USS, ni ada sdikit info :

1. Tiket :
Memandangkan cikgu decide nak pergi hari Sabtu...makanya tiket adult adalah $72 seorang...anak bujang cikgu bleh masuk free sebab lum cukup umo...ada KEUNTUNGAN di situ ye...hihihi. kalau umo Firas 4 tahun..maka terbang lagi lah duit en asben sebanyak $52..ape pun bleh check harga tiket USS kat sini . Mahal jugak kan bila dah convert kepada RM...(tak convert pun dah terasa mahalnya) tapi jangan risau...bayar sekali je...pastu main ler nak main ape pun...masuk ler segala mak nenek show yang diaorang buat..semuanya dah termasuk dalam $72 tu..kecuali Amber Rock Climb kat Jurrasic Park kena bayaran tambahan...pastu kalau nak baju ke, nak makan minum ke...sah sah la kena pakai duit sendiri...hak tu tak de le termasuk dalam $72...paham noooo...

P/S: Mungkin dek kerana diaorang sedor diri tiket tu mahal...makanya pakcik makcik yang tetiba terasa nak keluar kejap pi beli budu ke contohnya (err ada budu ke kat singapore), ...korang dibenarkan keluar dan masuk semula tanpa perlu membeli tiket yang baru...bila nak kuar nanti..depa akan tanya nak masuk balik tak pakcik makcik?..kalau jawab nak masuk...nanti depa akan cop kat dahi lengan korang...bila nak masuk..depa akan suluh kat lengan tu...haa cengkih gak kan....jgn risau...cop tu tak berbekas...sbb tu depa kena suluh baru nampak cop tu...

2. Cara Beli Tiket :
a. Boleh beli je kat USS atau
b. Boleh beli secara online...cikgu beli secara online sebab malas nak Q panjang2...tapi kena pastikan tiket online tu di print dan bawak bersama masa nak masuk ke USS...tapi aritu masa cikgu pi..tak de ler ramai sangat orang Q beli tiket...mungkin awal pagi kot..so tak ramai sgt

3. Cara-cara Nak Ke USS :
USS ni letaknya kat Pulau Sentosa...ada beberapa cara ye tuan puan utk kesana,
a.Boleh naik teksi....tapi mahal daaa  atau

b. boleh naik bas awam (Bus numbers: 65, 80, 93, 188, 855, 10, 30, 97, 100, 131, 143, 145 & 166 ) ke Vivo City atau



c. kereta kabel (kurang pasti tempat naiknya kat mana tapi terus sampai ke pulau sentosa)

ada nampak kah itu kereta kabel???...sangat halus mulus dalam gambo ni

d. MRT (ala2 LRT gitu tapi bawah tanah) :
selesa betul naik MRT ni...lebih luas dari LRT..panjang plak tu..so tak timbul la isu tin sardin




berdisiplin betul pengguna pengangkutan awam kat sini


 
e. Sentosa Express - yang ni kat mesia kita panggil monorel...naik kat Vivo City...(kalau dari awal perjalanan naik bas/MRT kena beli tiket ke Vivo City...bila dah sampai Vivo City,pakcik makcik boleh pilih sama ada nak naik bas/cab/sentosa express untuk ke USS....cikgu suggest naik le sentosa express..lebih cepat gitu..sentosa express ni kat dalam Vivo City gak..bersambung dengan stesen MRT gitu ----errr angpa semua paham ke idak ni...?? sape tak paham, kena tarik telinga....sila fokus ye...haippp!!



f. Jalan kaki...keh keh keh

p/s : kami naik MRT kat City Hall sebab  MRT ni laju dan stesennya sebelah hotel je (Swissotel The Stamford..kalau tak silap cikgu kena jalan kaki lebih selangkah gitu..hehe).. sesapa yg naik MRT kat City Hall...amik train ke Joo Koon...berhenti kat Vivo City..dari situ terus amik sentosa express ke USS...


Kalau susah nak paham ayat rojak pasembor cikgu ni..jgn susah hati...sila rujuk kat sini


3. Waktu USS Beroperasi :
 Bermula jam 10 pagi - 9 malam....
untuk pengetahuan pakcik makcik...hari tu cikgu bertolak dari hotel dkat2 pukul 10 pg gitu...so sampai dalam 10.30 pg...masa tu orang dah ramai tapi belum berduyun2 la...jangan pi lewat sangat, nanti tak sempat nak meronda satu USS...err copp...kalau ronda je sempat...tapi kalau nak tengok show, nak main menan...berjam jam gak la spend time kat dalam tu...sila bawak minuman secukupnya kalau nak jimatkan duit hehe..
ni waktu tengahari...orang dah start ramai



4. Tempat Solat

Kepada sesapa yg tak tahu n  malas nak bertanya plak memang takkan jumpa tempat untuk solat...kenapa?? sebabnya dalam banyak2 signboard yg ada..signboard utk surau je yg tak de...so cam no tu...??? untuk makluman pakcik makcik...depa memang tak de surau...tapi depa ada sediakan tempat solat...siap ada telekung dan sejadah lagi..ala2 surau la jugak...kat mana tempatnya?? pakcik makcik pi la kat ofis yg ada tulis Lost n Found kat Annual Pass Lobby..dekat je dengan pintu masuk/keluar USS...kek dalam tu ada satu bilik khas utk solat...tang tu jugak ada baby centre...tapi nak habaq siap siap...wudhuk kena amik kat dalam rest room ye...kata orang melayu dalam jamban huhu...dalam banyak2 jamban hak ada..cuma satu ja yg ada air..hak lain tu jenis kencing berak lap dengan tisu huhuhu...alhamdulillah mujur ada gak satu kan..


5. Tempat Makan
Lorrr tempat makan pun nak habaq jugak ka??? MESTIII....bukan semua kedai kat singapore ni bleh main makan ja..nak selamat cari ler kedai yang ada tanda HALAL....maklum ler negara yang ramai non muslim ni..pepaham ajer ler...kat dalam USS ni memang ada kedai yang ada tanda Halal...so jgn susah hati kalau perut berdondang sayang...pi ler makan kat kedai halal yang ada.


harap2 info cikgu ni dapat la membantu sesapa yg nak pi USS...manala tau kan kot kot ada yg tgh plan nak pi makan angin...berbaloi pi singapore...macam2 ada...Next entry cikgu nak cerita tentang sight-seeing dengan bas dua tingkat...ni pun best gak...ok jumpa lagi di episod seterusnya...cewahh ala ala drama bersiri gitu kuang kuang kuang

7 comments:

ANGIN ANGAN said...

amboi. syoknya akak berjalan dkt Singapore. seronok baca cerita akak. Firas comel sangat!. hehe

syafisyifa' said...

Uihh syoknya p sana hehe

Anis Rosli said...

angin angan:thanks nanti singgah baca lg ye....kembang hedung firas ada org puji hihi


pejah:memang syiokk hihi

kak ina kl said...

wah syoknya..kena tabung duit lah nampaknya..kat sana kan mahal

Anis Rosli said...

kak ina: tu ler...nasib baik kat sana terima duit brunei

anis chloe said...

Kak...total hbis berapa...bole share

latifah suleiman said...

bestttmyaaaaaaa...teringim nak pi bawak anak2 skali♡♡♡♡♡

tq cikgu share info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...