Followers

Thursday, October 20, 2011

raya dan kenduri kawin di Brunei

Assalamualaikum...

arini cikgu nak tempek dua cerita basi...
cerita tentang open house raya dan kenduri kawin di brunei...
ehh..apaa daaaa dah habis raya baru nak tempek...
aiiiiii suka hati ku la...blogku...hihihi
cerita ni dah lama dikarang tapi separuh jalan je..so ari ni cikgu nak sambung balik...
orang tua tua kata tak elok buat keja separuh jalan kan kan kan...

kiranya pestaim la merasa open house di negara orang..
setakat ni cikgu rasa..
tak jauh beza dengan open house kat Malaysia..
kalau beza pun tang duit raya je la sebab sini pakai Brunei Dollar hehe...
haa satu lagi...orang Brunei kalau pi open house/ kenduri kahwin tetap bergaya dengan baju melayu lengkap bersampin gitu..(depa panggil baju acara Melayu kalau tak silap)
kalau ada yang pi pakai t-shirt...tu tak lain dan tak bukan..
sah sah la orang Malaysia hihihi...


open house yg pertama cikgu pergi ialah anjuran Malaysian High Commision..




bukan baju raya ...hehehe

sayangnya tak sempat nak amik gambo makanan...
pepaham ler bila bawak budak kecik ni...
susah skit nak jadi mamarazzi...asyik berkepit aje kejanya
lagi pun masa cikgu sampai...dah banyak makanan habis.
menu aritu kalau tak salah la nasi briyani, mihun sup (bestttt), mee goreng, roti canai, coaktail dan kuih muih serta buah buahan..
kat sini baru ler terasa macam perantau...huhuhu...


open house kedua  ialah kat rumah seorang Pengiran..
Pengiran ni kiranya kerabat diraja Brunei la...
mungkin kalau kat Malaysia macam pangkat Tengku gitu..
maap ler kalau silap ye...

rumah pengiran ni besau amat..
sudah la besau...cantik pulak tu...
tapi tuan empunya rumah ni sangatlah merendah diri orangnya...
malang sekali cikgu segan nak snap gambar dalam rumah pengiran ni..
dah pasang niat nak amik gambar luar rumah aje ...
tapi tak sempat jugak...
so tak dapek la nak tunjuk kat korang seme...

 open house ketiga cikgu pegi rumah tokey restoran..
nama tempat tu kalau tak salah Perumahan Rimba..
mak datuk besau gedabak rumah kat area ni...
mujur ler malam...
kalau siang, sah sah la mamarazzi ni snap gambar sana sini..
tuan rumah ni orang malaysia, tapi wife dia orang Brunei...

dia ni tokey restoran Amanah Harith kat Jerudong..nasi lemak restoran ni bestttt...

sempat snap gambo pintu rumah jek hihihi...ai seorang blogger yg pemalu awww


huihhh macam2 makanan adaa..
western ada..laksa johor ada, sate ada, kek lapis yang berwarna lagi warni pun ada

laksa johor..

kek lapis buatan Brunei...

kata ibu mertua tuan rumah, kek lapis ni tak de dijual kat kedai..
kalau ada pun maybe susah nak jumpa..
biasanya kek ni ditempah dengan kawan2 yang rajin nak melapis je huhuhu

stesen makanan melayu dan makanan barat..

huishhh kiranya rambang matalah nak pilih makanan...
macam buffet kat hotel pun ye..
al maklum la tokey restoran...
rumah tokey restoran ni pun kemain hebat..
berkenan sungguh dengan kawasan luar rumahnya..di kelilingi dengan air pancut ala2 anak sungai....
punya la hati ni nak snap gambo utk tatapan korang..
tapi segan la pulak sebab ada sekelompok geng2 VIP duk menjamu selera kat area tu..
nasibb lerrr...

cantik bebenor bilik air umah depa...

punyala teruja nak tengok bilik air...cikgu tak tahu la plak pintu bilik air ni rosak..tak bleh dibuka dari dalam...
hamekkk kauuu...terkial2 kat dalam bilik air tu sesorang..
sib baik tak sempat nak nanges, anak tuan rumah tolong bukakkan dari luar...fuhh legaaa..
malu bebbb.. kalau tetamu lain tau ada sorang cikgu terperangkap dalam bilik air..haru haru hihihi..
kalau tak de sape pi bukak, cikgu dah berkira2 nak call en asben kat luar nun...
sib baik bawak enpon..
moralnya...bawakla enpon anda ke dalam toilet  hik hik hik

***********

hak ni cerita basi tentang kenduri kawin di Brunei plak..
huh tak habeh habeh dgn cerita basi...
harap korang tak sakit mata la ye akibat kebasian yg  melampau ni hehe..



ce teropong..nampak tak pelamin tu ada satu kusi je?

ni kenduri adik staf en suami   yang berlangsung (cewah ayat aku) di Hotel Rizkun..


hotel rizkun

kalau korang nak tahu, kat brunei ni kenduri kawinnya lain skit dari malaysia..
pengantin lelaki dan perempuan buat majlis serentak..
 macam kat dalam gambar atas ni..hak ni kenduri belah lelaki...
so kat pelamin tu hanya pengantin lelaki je yg duduk..
pengantin pompuan plak duduk kat tempat majlis belah pompuan..

bila pengantin lelaki dah masuk dewan, keluarga belah pengantin lelaki akan iring pengantin lelaki
untuk bersalam dengan SEMUA jemputan lelaki sahaja..
sebab tu jemputan lelaki dan perempuan kena duduk asing...


opssssssas ni bukan pengantin lelaki ye...jgn ada yg cuba2 main mata dgn dua lelaki ni tau..
nanti padah jawabnya...ngeeeeeee wink wink


haa tu dia pengantinnye..

waktu acara bersalam ni baru ler jemputan bleh ngappp...lapo sungguh..

susah nak jadi mamarazzi time ni sebab sebelah tangan duk pegang firas




door gift



lepas habis salam, pengantin lelaki pi tukar baju lain plak untuk ke majlis kawin belah pihak perempuan..
untuk ke kenduri kawin belah perempuan,
sesapa yang hadir kat kenduri kawin belah lelaki bleh follow sekali...
maknanya bila pihak lelaki dah ready nak ke tempat belah pengantin perempuan,
para jemputan terutamanya sanak sedara pengantin
 akan tinggalkan dewan.
depa siap sediakan bas utk bawak ahli keluarga ke tempat kenduri belah perempuan.

korang agak2, cikgu join sekali tak??
cikgu siap sms kat en suami...jom kita followwww..
sib baik en suami jenis yg sporting..
padahal dah pukul 10 malam tu...firas pun dah nak lentok...
semangat punya pasal...i followwww hihihi..

kenduri pengantin pompuan buat kat hotel Empire...
hotel paling mahal kat Brunei...sebab tu i nak follow hehe..
tapiiiiii....
bila sampai je kat hotel tu...en suami bagi soalan cepu mas...
betul ke kita bleh join ni...karang buat malu jek..
maka tak jadi la kami join kenduri belah pompuan..
balik tido lagi sodappp hihi (ayat orang frust)

ok habeh cite...terima kasih kerana sudi baca cerita basi...

2 comments:

syafisyifa' said...

Mewah betul org brunei.byk duit la katakan.rezeki2.hihi

Anis Rosli said...

tak semua yg hidup mewah...tp tak de yg miskin melarat mcm kat msia...sultan brunei kasihkan rakyat:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...