Followers

Saturday, April 23, 2011

Episod 1 : Pengalaman Bersalin Putera Sulong

masuk hari ni dah 20 hari cikgu bersalin...dah banyak kali try nak hapdet blog ni tapi waktu dan keadaan sangat la tidak mengizinkan...memandangkan hero kecik tengah syiok tidur, cikgu pun cepat2 buat catatan imbas kembali pengalaman pertama bersalin...moga anak cikgu nanti baca catatan yg mama dia buat ni...

3 april 2011:
last check up kat hospital perdana...doktor minta cikgu jalani CTG untuk tengok contraction memandangkan tinggal 5 hari lagi utk sampai ke tarikh due bersalin...keputusan CTG menunjukkan tiada contraction berlaku...so balik le ke rumah melenggang kangkung dengan kancil.....
sampai je kat rumah cikgu diserang sakit2 pinggang...malamnya pun tidur cikgu agak tidak lena..pusing kanan salah..pusing kiri semua rasa tak kena...tapi mata tetap gak rasa nak tidur hehehe

4 april 2011 :
selepas solat subuh sambung tidur balik..nak cover tidur yg tak lena malam tu...kul 7.30 pg bangun  n pi ke toilet..masa bangun dari katil terasa cam ada sesuatu yg mengalir...check2 rupanya lendir bercampur darah...alamakkkkk...bukankah itu tanda2 nak bersalin...berdebar, kalut semua bercampur baur...cepat-cepat keluar nak bagitau kat umi n ayah..sekali diaorang dah pi koje la pulak..en suami memang tak de la sebab keje kat brunei... adinda plak dah selamat pi kolej...huhu...cepat2 dial no tel ayah..pastu call plak en suami suh balik walau pun tak sure bila masa nak bersalin...kawan cikgu siap lepas 4 hari dari keluar lendir bercampur darah baru ler bersalin...en suami siap tanya kalau balik esoknya tak leh ker??...haishhhh...MANA BULIHHH!!! BALIK SEKARANG JUGAK!!..cikgu menggunakan kuasa veto seorang isteri yang nak bersalin hehehe.....memandangkan perut lum sakit...so cikgu decide tak nak pi hospital lagi...sempat layan fb lepas pack apa yg patut..

tengah hari sempat lunch dengan sohabat baik yg teramat baik orangnya,cikgu shuhada...makan nasi bungkus berlaukkan ayam goreng...belah petang sakit perut datang melanda...tak kuat mana ..sekadar sakit ala2 senggugut manja...belah malamnya sakit perut makin mengada2...umi cikgu dah suruh pi hospital...tapi malam tu ada cite peberet cikgu la plak...Awan Dania...so cikgu mintak pi hospital lepas habis cerita ni hehehe...sempat lagi tu layan tv...tapi tak sempat habis...cikgu ajak parents ke hospital...nak kata sakit kuat tu tak de la...tapi dah makin kerap...pastu teringat plak en suami yg akan tiba ke kota bharu dan akan terus ke hosp...risau gak karang en suami yg sampai dulu ke hospital, pn isterinya duk layan Awan Dania...apa kesss..

dalam kereta sempat gak cikgu berkira-kira..bagus jugak kalau baby nak kuar malam ni..cantik ler skit tarikh lahirnya...4.4.11...tapi kata umi cikgu...tok sah berangan ler...kalau baru nak sakit sakit kul 10 malam cenggini...biasanya mesti esok gak bersalinnye....huhu...tak kisah la...asalkan semuanya selamat...

10.30 mlm sampai kat hospital...staf kat situ minta cikgu naik wheel chair...nak tergelak pun ada sbb cikgu tak macam orang yg sakit pun...so cam pelik je naik wheel chair tersengih2...tapi best jugak duk kat wheel chair ni...cikgu dibawa terus ke labour room...sekali lagi kena buat CTG...masa kat labour room ni...sakit dah makin kuat tapi tak kerap...nurse check bukaan jalan...aiseyy baru 2cm bukak... kata nurse.. lambat lagi ni nak bersalin..disebabkan itu cikgu dimasukkan dulu ke dalam ward...waktu ni cikgu n en suami sangat la bengang sebab tiba2 bilik single yg kami apply tu penuh...terpaksa duk kat bilik berdua...pukul 12 malam, parents cikgu balik ke rumah...


5 April 2011:
1.00 pg...dahi cikgu berpeluh2.... mengalir macam air sungai walau pun tidur di bawah aircond...orang lain semua sejuk...cikgu sorang je asyik duk mengadu..PANASSS...PANASSS...pastu try gak la tidur...memang dah lalok pun sebab nurse bg suntikan Pentadine (tak tau cam ne ejaan yg betul)...ubat ni kalau tak silap buatkan cikgu mengantuk..kata nurse doktor nak cikgu tidur untuk kumpul tenaga...disebabkan contraction cikgu dah makin kuat...so ubat tu tak jalan...cukup 3 kali cikgu menahan kesakitan...en suami terus panggil nurse...nurse check jalan...rupa-rupanya dah buka 4cm...baru jer rasa nak tidur dah kena masuk labour room balik...kat labour room...sakit contraction makin menjadi jadi...pinggang bagai nak patah rasanya...dua orang nurse yang bertugas malam tu pakat duk picit pinggang cikgu...bestnye..en. suami plak duk tenangkan cikgu...bila bukaan dah 8cm...cikgu mintak en suami call umi n ayah cikgu...masa ni sakit yg dirasai sangatlah tidak dapat diperkatakan hehe...kejap kejap cikgu sedut gas...tak lama lepas tu doktor yang merawat cikgu pun sampai....terasa cam ada air panas yang keluar...nak kata terkencing..bukan gaya kencing,dalam sakit sakit tu...terlintas di fikiran cikgu mungkin itulah yang dinamakan pecah air ketuban...doktor yang pecahkan supaya saat nak bersalin tu lebih cepat...

masa nak bersalin tu..cikgu ditemani umi n en suami kat labour room...ayah plak nak tunggu kat luar je...dalam duk berperang dengan sakit tu...tiba2 cikgu rasa cam dah nak meneran...kalau tak teran...rasa sakitnya bertambah2...time tu ler rasa nak genggam tangan sape2 kuat2...memula nurse kata kalau jalan lum terbuka sepenuhnya jangan teran..nanti luka teruk dan tak pasal2 kena masuk bilik bedah plak...maka tahanla cikgu..time tu cikgu diminta mengiring..kata nurse kalau mengiring contraction lebih cepat...sampai satu masa...dah tak bleh nak tahan sakit...cikgu cakap kat umi cikgu rasa nak meneran sangat2...pastu nurse tu kata boleh teran...bila dah mula nampak kepala baby...nurse mintak cikgu perlahan-lahan betulkan kedudukan orang bersalin....doktor pun dah bersiap sedia nak sambut baby...umi,en suami n nurse pakat dok bagi semangat kat cikgu...cikgu ikut jer arahan doktor....doktor suh tarik nafas n meneran...cikgu buat...bila kepala baby dah keluar....semua pakat bagi semangat lagi...dalam hati sempat lagi berkata kata hehe...cam ni rupenye bersalin....tu baru kepala yang keluar...time ni...doktor mintak cikgu jangan angkat punggung...ish rasa memang tak angkat pun...tapi try gak la ikut arahan doktor...pastu sekali lagi teran dan kali ketiga terus cikgu tak rasa lagi sakit2 nak meneran tu...rupa-rupanya baby dah keluar ..alhamdulillah...maka pada 5 april 2011, jam 4:05 pagi putera sulong cikgu selamat lahir ke dunia...

sebaik saja baby lahir,doktor letakkan baby atas perut ibu...rasa cam tak percaya je cikgu dah selamat melahirkan seorang khalifah kecil di pagi pagi buta waktu orang lain sedang enak dibuai mimpi...en suami tersenyum lebar...pastu sibuk ler en suami snap gambar putera sulongnya yang masih seksi...:)..cikgu masih lagi perlu dirawat...doktor tekan tekan perut cikgu untuk keluarkan uri..pastu aktiviti jahit menjahit plak hehe...bleh tahan gak sakit dijahit..tapi tak de la sakit sangat...mujur la tak banyak lukanya...dah habis jahit..doktor keluarkan darah beku..kata doktor kalau tak dikeluarkan darah ni nanti boleh menyebabkan sakit 'rengat'...sakit macam nak bersalin..harap2 cikgu tak perlu nak berdepan dengan sakit ni..

ni ler gambar baby cikgu..tapi dah tak seksi la hehe...
 4D Scan--->sama ke dengan gambar sebenar kat bawah tu??Baby cikgu memang tembam masa lahir..tapi beberapa jam lepas tu pipi yg tembam tu mengecut la plak...

 Day 1---> belum mandi


  
Day 2--->dah mandi yeayy
Amacam hensem tak baby cikgu? Doktor kata petangnya cikgu dah bleh balik ke rumah...yahuuuu..tak yah tidur kat hospital..baby cikgu pun cepat je buang air kecik dan besau...cumanya baby tak mau hisap susu...lepas bersalin baby hisap sekali pastu try bagi lagi baby dah tak mo...so nak tak nak terpaksala bagi susu formula menggunakan sudu...sedih gak...tapi nak buat cam ne kan..takkan nak biorkan baby lapar...dah la kesian tengok baby cam nak muntah je...mujur ada umi cikgu...umi mintak nurse sedut sekali lagi mulut baby...mesti masih ada baki lendir2 kat tekak baby..kesiann...lepas sedut tu baru ler baby nampak aman skit...

lepas lunch,cikgu bersiap siap nak balik...lepas mandi dan menukar pakaian (perut buncit i still nampak youuuu!! kata umi cam ada sorang baby lagi je kat dalam perut huhuhu) datang nurse dengan baby cikgu...tup tup...cikgu tak dibenarkan balik la pulak...nak tau kenapa...tunggu next entry hehehe...

3 comments:

m4rilyn said...

tahniah Anissssss

Cikgu said...

terima kasih eli...awat lama dah tak nampak bermuka buku?

mr icham said...

tahniah....comel anak anda....dah sediakan education+protection plan yang terbaik untuk si putera???kalau belum, jom deal...yang terbaik hanya untuk anda!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...