Followers

Sunday, May 3, 2009

Elaun Kesabaran Tahap Gaban dan Elaun Mental Fizikal

Ramai yg bertanya kat kita best ke jadi guru pen khas ni...best memang la best jadi guru pen. khas (bg sape yg berminat je la) tambah tambah dapat elaun yg cikgu biasa tak dapat...elaun tu kita nama kan elaun 'kesabaran tahap gaban' dan 'elaun mental fizikal'. Tapiiii....


Kalau jenis yg tak sabo..tak payah gatei gatei nak jadi cikgu pend. khas...kena sabo dari banyak segi ngajo anak anak istimewa ni...contohnye...tudung yg lawa yg baru jek beli semalam kat jalan TAR tiba tiba esoknye dah jadi kain lap ingus ijau (jgn tak tau kdg2 depa sangat suka memeluk cikgu pastu bermulala adegan ingus tercalit,tanda sayang la tu kot kekeke)...nak kata apakan...takkan nak pulas lak idung budak tu, kalau buat jugak,tu namanye cikgu istimewa...

kes yg lain plak, tak paham paham cikgu marah...ada la sorang murid istimewa kita ni teramatla nakalnye...konon nak bergurau ngan cikgu...pantang nampak tangga mesti nak main kejar kejar dengan cikgu...makin cikgu kejar,makin laju dia panjat tangga..siap gelak gelak kat cikgu lak tu (happy la tu dapat kenakan cikgu)....bila kena marah bukannye nak insap...tapi diajaknye main kejar kejar lagi...aduss... cam ni mau jadi sekeping la cikgu (yg herannye tak kurus2 jugak aku ni)

kes seterusnya cikgu dibuli murid...haa amekkk kooo...selalu kita dengar murid buli murid..kat pen khas senario murid buli guru tu dah biasa sangattt....sebab tu la jadi cikgu pen khas ni kena kuat fizikal dan mental....kena sentiasa peka sebab budak budak ni akalnye panjang...ada ajeeee idea nak kenakan cikgu...bukan senang nak melayan kerenah anak anak istimewa ni...cikgu terlebih baik, mula la malas buat keje, naik lemak pun ada...bila terlebih garang, depa tak nak datang sekolah plak dah...aduiii....serba tak kena....tapi kalau kita tanya kat murid murid kita..."apa yang penting?" dengan penuh bersemangat depa menjawab "KERJAAAAASAMA.....wonderpettt!!" ye sangatt la tu kerjasama.....kerjasama membuli cikgu...hehehe (tak sure betul ke ejaan wonderpet tu,tak penah tgk program tv ni tapi selalu dengar je)

so moralnye :
kepasa sesiapa yg nak jadi cikgu pendidikan khas perlu ada 6K:
1.kesabaran tahap tinggi melangit
2.kelajuan tahap maksima untuk aksi kejar mengejar
3.kepintaran tahap bill gates untuk elak dari dibuli
4.ketajaman mata tahap teropong utk cari murid yg suka main sembunyi-sembunyi(hilang dari kelas la tu)
5.kepetahan lidah tahap otromen taro untuk adegan pujuk memujuk dan puji memuji(kalau tak puji tak mo buat keje dek non oiii)
6. Kena pandai menyanyi (depa ni memang minat dgn muzik,pantang dengar lagu ada la yg siap perasan jadi mawi)

4 comments:

wanita besi said...

as usual though topik ni serius ..tp kan pasal cara pengolahan anis yg sempoi campur kelakar .... buat ila jd enjoy bangat!! Ekekeke...tetiba je terbayang ingus ijau. hahaha..pernah kena ke? hikhikhik...

tu laa hikmahnya ila tak jd cikgu pendidikan khas ek. Mmm anak3 ila yg normal ni pun ila dah mental ...ni kan plak yg special gitu. Hhhuhuhu..!! Ila ni cepat mental sket..bukan apa psl letih. Eh anis tak pernah marah ke depa tu? ke depa tu buat dek je? hahaha!! yg tu lg sabo kan...!! Nak ngaja tu dah satu hal...nak layan plak lagi ... mmmm mmg mental bangat kalau tak sabar !! hehehehe

cik mas said...

kalau akak ni yg ngajo alamatnya menagis jer ler kejenya. bukan bdk2 tu yang menangis. cikgu ni yg nangis. sebab terlalu tensen gamaknya. nak marah tak boleh..

anis ni nk kurus cemana lagi ler..?? dah kurus lah tu. tak mo la kurus2 sangat. nanti tak bes abang nak pulokk.. hihihi

Areniece said...

hahaha...sape kate tak pernah marah,cubit pun pernah...opsss bahaya ni..kalau pukul atau denda ke kita akan inform pada parents.yelah karang budak-budak ni balik crita yg bukan2...parah jadinye.selalunya anis bg tau awal awal kat parents...denda ke marah ke pukul ke adalah kerana nak mendidik..ada masa kita bermanje..kita manjekan..ada masa perlu dididik..maka kita didik...

Areniece said...

cik mas gerenti tak nangisnye...sebab kalau tanya cikgu anis, dia akan kata...marah je la budak-budak tu cikgu mas...kalau cikgu marah,cikgu tangan-tangankan..kerana apa murid-murid? kerana sayangggggggggg....

kita dah makin gemuk la akak,dulu 39kg je...selepas masuk maktab 6 bulan berat kita 44kg...tak pernah2 seberat tu...dah kawin 48kg....skrg...51kg...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...