Followers

Sunday, September 8, 2013

Bibik ? Nursery? Pengasuh?

Assalamualaikum...

Al fatihah buat arwah paksu wan, chik dan seluruh muslimin muslimat yang telah kembali kepada maha Pencipta....

Cikgu sebenarnya dlm dilema nak buat keputusan sapa yg terbaik utk jaga firas.

Skrg ni firas duk nursery. Selama kat nursery ni, firas asyik demam je. Well, itu situasi biasa kan. Tapi susah hati gak tiap dua mggu sekali demam. Mula dgn selsema, pastu batuk n akhirnya demam. Suhu kaw kaw plak tu kalau demam. Bukan nak salahkan nursery. Agaknya firas punya antibodi pun xberapa bgus. Dah la ada mslh tonsil n sgt mudah dijangkiti selsema dr kawan2. Hingus plak mesti hijau tiap kali selsema...huhu

Ditambah pulak mkn kat nursery tu share pinggan n sudu. Lagi la senang jangkit. Oppsss bkn nak slhkan staf nursery. Hari tu masa nk amik firas, rupa2 nya imam muda tu blm lunch sbb tido. So cikgu mintak nak suapkan firas sblm balik ke rumah. Sekali cikgu di kerumun anak2 kecik yg lain. Pakat nak disuap jugakkk. Merengek-rengek haaa. Alahaiii yg selsema ada, yg batuk ada. X nak suap. Rasa mcm kejam la pulak. So suap la jugak. Siap ada yg demand tu suh suap ayam je. Sudahnya anak org lain makan lagi byk dari firas hahaha.

So dari situasi tu, cikgu pahamla kenapa firas kerap selsema. Hati ni mula la berkira2 nak letak firas dengan pengasuh. Tapi mencabar jgk nak cari pengasuh ni. Kalau boleh nk pengasuh yg boleh masakkan utk firas. Sgt jelas dan nyata mama firas sgt la kurang rajin ke dapur hohoho. Cop cop bkn kurang rajin, tp xberapa nk sempat bersilat dgn firas kat dapur hehe.boleh terima x alasan ni? Kih kih kih

Kekadang tu terpk jgk nak amik bibik. Tauuuuu bahaya amik bibik ni. Tp bila duk jauh dr suami ni, bibik boleh jd peneman. Ye la sesambil jaga firas, boleh jaga mama firas sekali hehehe. Kalau kena bertuggas hari mggu, kurang2 bibik ada tengokkan firas. Kalau mama x sihat, bibik ada utk layan firas...tp tu ler, nak ada bibik, siap ler duit rm10k...hmmmm senang2 berenti koje je lahh huwaaaa

13 comments:

Aisy Nasiha said...

Anak anak saya pun selalu demam..redha jelah sebab memikirkan ak ada pilihan lain..pencegahan jelah yabg kami buat. Macam nazif, ambil suntikan pneumacocal..harapnya kuranglah kesan jangkitan..


Cikgu kalau ok, boleh je amik bibik.. boleh temankan cikgu dn firas... lagipun bukan semua bibik akan buat masalah..kena banyak berdoa semoga dapat yang baiklah.

Mama Adam said...

Sama dgn situasi adam dulu. Duduk nursery mmg senang berjangkit. Tapi, masa tu... lepas bg Adam makan madu, dh kurang demam dan selesemanya. Mungkin betul la antibodi anak x kuat.
Sblm bg madu, adam consume minyak ikan n multi vitamin daily. Tp, madu juga yg serasi utk dia.

umi alya said...

kalu dpt bibik yg mantop, ok jer tp kita susah nak ramal siapa yg terbaik dikalangan yang baik..

Kesuma Angsana said...

moga dipermudahkan semuanyer ye !

hainom OKje said...

Kalau setakat somi kerja Brunei tu 2 bibik pun boleh ambik! Hehe...sorang jaga imam muda, sorang jaga Ceqgu....hehe...
Betul tu Ceqgu bila tengok situasi ceqgu, kalau ada bibik sebenarnya bagus jugak, disamping jaga Firas kerja kita pun senang hehe...memerintah aje le kejenya..hoho...
Tapi kalau dipandang pada imam muda yg baru
sorang tu rasa tak berbaloi kalau membela bibik....kang masalah dia lagi banyak.... Tp terpulang pada ceqgu....tak semuanya bibik jahat ada jugak yg baik...apa apa pun nasib jugak ceqgu!

ciklongan said...

assalamualaikum ceqgu...saya sblom ni silent reader je...hehehe...tp kenangkan ceqgu post entry ni...rasa nak bg pendapat lah...
cuba cari pengasuh la kot utk firas kalau rasa taska tak ok...in shaa Allah nnt dapat pengasuh yang ok...skrg ceqgu dok area mana ye?kot ada info bleh bgtau...
saya pon pjj dgn hasben...dan dia pon ada di brunei...baru ni amik maid..dan sesungguhnya maid itu telah lari dgn penoh kejayaan...dan anak2 baru umo 2thn setengah dgn 4 bln...syukur sbb dia lari mlm..kalau lari siang hari..tinggal anak2...atau bawak lari anak..tak ke meroyan selamanye??huhuhuhuhu...
jadi...harapnya ceqgu bleh usahakan cari pengasuh ye :)

IntaNBerliaN said...

RUMIT JUTGAK YER mlh akak ni...
saya nak bg pendapat pun, saya sendiri xreti..

apa2 pun harap akak dpt buat keputusan yg terbaik utk anak tersayang

Mila@Rimbun said...

Assalamualaikum ceqgu... first time kesini..
cabaran betul nak membesarkan anak kan... bila dah besar lain plak cabarannya

hazlina azmi said...

memang mcm tu kan kalo anak2 duk nursery...risau dan cuak..huhuhu
blogwalking..jom ke blog saya dan bertukar2 link..:)

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

umi alya said...

winduuuuuuuuu..

CeqGu said...

ciklongan : eee tak sangka ada silent reader hik hik hik....actually kami dah amik keputusan utk hire maid...dalam masa yg sama, cikgu dah tukar nursery firas. kunun2nya nak tumpang sehari dua...sekali tumpang terus kekeke...alhamdulillah setakat ni firas dah jarang selsema

CeqGu said...

okjer....adusss dua bibik.sorang bibik pun 10ribu kali pk sbb kosnya yaaa ammmpunnn dekat 10k...phewwww

Nora Karim said...

alahai kesiannya firas... kalau ada tonsil mmg mudah demam... kena rajin pantau...

*tang share sudu time makan tu mmg tak boleh terima la...* sebab tu lagi mudah budak berjangkit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...