Followers

Thursday, October 18, 2012

Carrot Cake Yang Memang Sedapppppp....

Assalamualaikum......

uishh lama betul tak jenguk blog....... kononnya nak sambung update pi Disneyland...... asyik tulis separuh jalan jer......last2 berkulat kat dalam simpanan..... tunggulah bila2 datang mood balik........

petang ni just nak share satu resepi carrot cake yg memang sedapp....... dlm byk2 carrot cake yg cikgu pernah makan, resepi ni la yg paling BEST!! bila makan..... terasa cair di mulut, gigi asyik nak mengunyah aje...... tangan tak berenti nak suap...... itu lah penangan resepi carrot cake yg cikgu amik kat blog 1001 Resepi ..... hehehe

 dah tinggal sekeping baru teringat nak amik gambar......cikgu tak der camera canggih, so gambar tak cantik n nampak tak menarik, tp rasanya memang tip top......errr tip top di mulut cikgu n mulut2 orang yg suka dengan resepi ni lah hihihihi.....


sape2 yg berminat nak cuba, bleh try resepi kat bawah ni :


BAHAN :

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh garam
2 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan minyak jagung- cikgu guna 1 cwn olive oil  + 1/2 cwn minyak masak (itu jer yg ada dlm stok)
2 cawan gula castor
2 3/4 cawan lobak merah parut - lebih kurang 3 btg carrot yg besar, cikgu parut halus. perahkan jusnya
1 tin (8 oz) crushed pineapple- cikgu hancurkan nenas kiub dgn garfu n tapis jusnya
3/4 cawan walnut/pecan - kalau x suka, tak perlu masukkan kacang...kek tetap sedap
1 cawan shredded/desiccated coconut (kelapa kering)

CARA-CARANYA:

1- ayak tepung gandum bersama baking powder, soda bicarbonate, serbuk kayu manis dan garam.

2- pukul gula, telur, minyak menggunakan senduk kayu hingga sebati (dalam 5 minit gitu)

3- masukkan bahan yang telah diayak sedikit demi sedikit, gaul hingga sebati

4-masukkan carrot dan nenas yg telah diperah jusnya (tujuan jus diperah supaya tekstur kek akan lebih elok), walnut dan kelapa kering, gaul hingga sebati.

5-griskan loyang serta lapik dengan kertas minyak, tuang adunan dan bakar pada suhu 180 darjah celcius, selama 60-90 minit.

Selamat Mencuba!

3 comments:

syafisyifa' said...

Wah kira terer kaklong dpt buat carrot cake ni..nnt lik msia buat taw nk rasa

CeqGu said...

idakk ler terror....tapi bleh la buat main masak2 kat dapur hehehe...try la pejah....tak susah pun....senang bangat, cuma yg lecehnya tang nak parut carrot tu....

syafisyifa' said...

Insyaallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...