Followers

Tuesday, June 14, 2011

Kisah Bapa Prihatin Yang Jahil

Assalamualaikum n selamat pagi...

wahhh kemain awal cikgu anis beronline ari ni...mentang2 la si bujang enak dibuai mimpi...
cepat2 aje si omak eh bertenet...sebenarnya  ada satu kisah yang nak dikongsikan..disebabkan usia yang semakin nak senja ni...otak cepat lupa...so haruslah di tempek segera kat blog...

Pagi ni sempat cikgu tengok program Tanya Ustaz dan Muqaddimah  oleh Ustz Bahiyah..

AKIKAH :
akikah ni adalah hak anak...so parents perlu buat akikah ni supaya dapat syafaat apabila anak kita meninggal...sekiranya si anak dah besar dan tahu parentsnya tak pernah buat akikah untuknya, maka si anak bolehlah buat akikah sendiri.

ANAK SOLEH :
sape yang nak anak dan keturunannya soleh, boleh amalkan ayat 36 Surah Ali-Imran semasa hamil...insyaAllah anak tidak akan diganggu syaitan dan iblis.

ni ada satu kisah seorang bapa yang kononnya penyayang tapi malangnya al-jahilun la pulak...

Al kisahnya pasangan yang baru dapat anak sulong....maka hepi dan gumbiralah si bapa....dek kerana terlalu hepi...lahir je anak...terus pi jumpa isteri...
"yang yang....comel la anak kita, hidung mancung macam abang, mulut comel macam sayang"....sesambil tu adalah seorang perempuan cina yg tgh tunggu turn nak bersalin....perempuan tu duk pandang jek adegan laki bini ni...tiba2 si perempuan cina ni pun bertanya kat laki tu ..

"ayyaaa...lu talak pigi azan sama itu lu punya anak ka...saya ada pigi dengar celamah woo...itu olang islam kalau dapat baby mau kena azan  dekat telinga...lu sudah buat ka?"

lalu jawab lelaki yang baru dapat title ayah ..."err ye ke...??" terus dia ambil bayinya dan mengazankan di telinga anaknya...."allahuakbar...alllahuakbar...allahuakbar"...sila baca ikut gaya takbir raya ye hehehe...
si perempuan cina tadi rasa pelik..."ayyyaaa...apa pasat lu takbir laya...lu mau laya ke?"....

masyaAllah...tak sangka orang Islam pun tak tahu macam mana nak azan...malu jek kat amoi tu...kata ustazah, ni kisah benar bukan sekadar nak buat lawak...so kepada isteri2 yang bakal dapat anak...silalah ingat2kan encik2 suami....sila azankan di telinga kanan dan iqamat di telinga kiri anak supaya anak kita tidak diganggu syaitan dan iblis...jgn kerana terlalu hepi...sibuk duk pi menyembang dengan isteri ...terus lupa nak azan dan iqamat kat telinga anak....

1 comment:

Me, Hubby and Kids said...

tq for info...tapi mmg la zaman2 lo ni bnyk laa yang jahil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...