Monday, January 7, 2013
Resepi Homemade Bread Improver/Pelembut Roti - Water Roux
credit to kak ros dari blog jintanmanis
Water Roux
sejenis bahan pelembut roti/bread improver.
Water Roux ni tak der bahan kimia tau. So sangat bagus berbanding bread improver lain.
Cumanya ia hanya tahan disimpan dalam peti selama 2 hari saja. So buatlah water roux ni ikut keperluan saja.
Bahan-bahan :
25 gram tepung gandum - cikgu just guna 2 sudu besar
125 ml air - cikgu agak2 jer, lebih kurang dalam 30ml kot
caranya:
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)
Sumber : Blog jintanmanis
Yang ni rupa Water Roux yang cikgu buat. Nampak lain skit kan, kenapa ekk?. Tak kisah la yg penting roti cikgu memang gebu. Lebih gebu dan lembut dari roti yg pernah cikgu buat.Happyyyyyyyyyyyyyy sangat! sangat!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
thanks for sharing.. tengah menjinak2kan diri untuk minat membaking... hopely boleh guna pelembut roti ni.. nak yang gebusss gitu... ehhehe
Salam water Roux ni boleh ganti pelembut roti?.. saya nak cuba la...sebelum ni beli pelembut roti tapi tak tahu kandungan nya... Terima kasih sis.. semoga ini menjadi ilmu yang manfaat buat semua
Post a Comment