Assalamualaikum...
Masak apa ari ni wehhh........hehehe
Orang kat sebelah pantai timur tentu duk ketung ketang ketung ketang ketuk kuali nak masak
untuk tengahari. Maklum ler ari Jumaat tak keje.
Dah dua hari cikgu lunch kat luar. Arini umi n ayah cikgu tak keje so Umi nak masak sup ayam, cikgu pulak nak masak kepah berlado. Biasa lerrrr tukang masak amatur, nak masak benda senang pun sibuk tekan laptop nak cari resepi kikikiki.
Gugel sana gugel sini.......teng teng tengggg terjumpa satu gambar kepah berlada yg nampak macam sodap. Terus terjah ler kak jemah oiii........ check check tengok rupa2nya resepi dari Dayang Jack. Selalunya resepi dia memang marbeles dan tak mengecewakan. Berdezupppp masuk dapur dan mula ketang ketung sambil kepala duk berdenyut2.
Dan inilah hasilnya................ tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
***update : tadi tempek resepi ni hanya tukang masak jer yang test rasa. Ni nak update komen para juri lepas makan resepi ni. Semua kata sedap, makan menambah belaka. Tak caya cuba la masak hehehe
***update : tadi tempek resepi ni hanya tukang masak jer yang test rasa. Ni nak update komen para juri lepas makan resepi ni. Semua kata sedap, makan menambah belaka. Tak caya cuba la masak hehehe
Cikgu nak buat kering sebenarnya, tapi air kepah tu keluar masa duk masak terus jadi berkuah cenggini huhu. Mungkin masa masak tu kalau cikgu tak tutup kuali dengan penutup, mungkin tak berkuah sangat kot. Walau macam mana pun kesedapannya masih terserlah ewahhhhh........masuk bakul angkat sendiri nampaknya cikgu anis ni hehehehe....
KEPAH BERLADA
Bahan-bahan:
1 kg kepah/lala
2 batang serai - diketuk
1 inci halia - resepi asal ketuk, tapi cikgu tumbuk sampai separa lumat.
2 sudu besar cili merah yang dikisar
3-4 tangkai cili padi - cikgu tak bubuh pun
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah dimayang - cikgu tambah, tak letak pun sedap jugak
3-4 helai daun limau purut
daun sup
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato - cikgu letak dua sudu besar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
kiub ayam - cikgu tambah, guna sikit jer tak sampai separuh kiub pun
sedikit air asam jawa - cikgu tambah sebab rasa cam manis
sedikit air asam jawa - cikgu tambah sebab rasa cam manis
Cara-cara:
- tumis bawang, halia dan serai hingga wangi
- masukkan cili kisar + cili padi, kacau
- masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili dan kicap, kacau. Kalau kering sangat tambah sikit air. Jangan banyak sangat sebab nanti kepah akan keluarkan air waktu masak. Karang jadi berkuah macam cikgu punya tu. Tapi tetap sedap kikiki.
Kalau rasa manis, tambah air asam jawa cikit.
Kalau rasa manis, tambah air asam jawa cikit.
-masukkan kepah, daun limau purut, garam dan gula jika perlu. Bila kepah dah terbuka, masukkan daun sup. Gaul dan siappppp. Mmmmm sedapppp !
12 comments:
bak sini le semangkuk, sedapnya..
mmg sedap ni.. nnti2 nak buat jugalah!
wow, nampak pun dah sedap, dah terliur.pandainya cikgu anis ni!
sedap tu...
sedapnyee
nak mai semangkuk jugak ! ;)
nak try resepi ni..nak p cari dulu kepah hjg mggu ni..tq resepi ni CeqGu..:)
nak kepah jugak... telan air liur aje la dulu... huhuhu
Nyum..nyum...sedapnye...
Baca resepi pun dah tau sedap hehe...
okje: seriusss cakap, memang sedap. adik ipar yg memula nak makan sikit jer terus tak jadi makan sikit hehehe
aduhhhh leleh tengokkk :P bile nk belanje ahkak ni nis :D
suka buat kepash bersos cili..
tak pon masak lemak.. tapi cik manis kan nak kurangkan kolestrol so, tak sesuai ye ;D
Post a Comment