{tak sempat nak make up kan singgang daging ni sebab ayahanda yang tolong cedokkan dari periuk..Firas dah nangis...so layan je lah rupa singgang daging yang pucat ni hihi }
Sejak dah habis pantang ni, cikgu tetiba jek rajin nak ke dapur...mood nak masak dah mula datang cikit-cikit...dah lama bebenor rasanya tak masak...cehhh macam la rajin sangat masak....kalau bab copy paste resepi orang rajin ler....hehehe...
hari ni tak tau la mimpi apa tiba2 rasa nak buat entry resepi...resepi plak yang sempoi jek...selalu orang masak pun ,terutamanya yg dok kat pantai timur...jeng jeng jeng...masak apa tuuu....inilah resepi orang malas cam cikgu anis...Singgang Daging...sebut betul betul tau ...karang jadi Tanggang Daging plak...Singgang Daging ni ala-ala sup la bg sesapa yang tak tau...walau pun warna masakan ni cam pucat jek...tapi rasanya uishhhhhhhhhhh amat mengancam lidah....mak mentua lalu pun tak sedar kalau makan dengan BUDU....huuuuuuuuu sodapppp.....pekena dengan nasi panas dan ikan masin serta ulam...perghhhh....terangkat wa cakap lu...tapikan cikgu tak reti la nak bagi sukatan bahan bahan untuk resepi ni...sebabnya cikgu main campak je ikut sesedap tangan hihi...korang pandai2 agak sendiri la ek....ni dia gambo mangsa-mangsa Singgang Daging...
tu dia daging yg tak sampai 500g aku agak sebab 3 orang je nak makan utk tghari dan malam...lesung batu tu jgn plak ada yang pi rebus dengan daging ek...hehe...
close up mangsa2 singgang daging :
1 inci halia
5 hiris lengkuas
secekak ketumbar - ditumbuk
1 sudu bsr lada hitam- tumbuk pecah2 je
4 ulas bawang putih - tumbuk pecah2
2 kpg asam gelugor
cili api
garam secukup rasa
** ni main agak agak je tau...pepandai la ejas sendiri...kalau tak sedap tu salah korang la bukan salah cikgu hehhe
pastu campak semua mangsa-mangsa tu dalam periuk dengan air sekali...suka hati lah nak guna periuk apa pun...periuk cap buaya ke cap cicak ke cap panda ke hihi...
tapi kalau guna periuk vision ni...jgn sekali kali tutup
sebab nanti habis airnya menceceh keluar time menggelegak...
boleh dikatakan periuk vision ni penyimpan haba yg baik...alahai masuk bab sains la plakk...cikgu la katakan kikiki..sukatan air tu agak2 la sendiri ye...masak sampai
daging tu empuk dan mangsa-mangsa tu mesra ye tuan puan..kalau air tu nampak cam kurang...tambah la balik airnya...last sekali taruk la garam...kalau agak masam...taruk la gula sikit...
close up mangsa2 singgang daging :
1 inci halia
5 hiris lengkuas
secekak ketumbar - ditumbuk
1 sudu bsr lada hitam- tumbuk pecah2 je
4 ulas bawang putih - tumbuk pecah2
2 kpg asam gelugor
cili api
garam secukup rasa
** ni main agak agak je tau...pepandai la ejas sendiri...kalau tak sedap tu salah korang la bukan salah cikgu hehhe
pastu campak semua mangsa-mangsa tu dalam periuk dengan air sekali...suka hati lah nak guna periuk apa pun...periuk cap buaya ke cap cicak ke cap panda ke hihi...
tapi kalau guna periuk vision ni...jgn sekali kali tutup
sebab nanti habis airnya menceceh keluar time menggelegak...
boleh dikatakan periuk vision ni penyimpan haba yg baik...alahai masuk bab sains la plakk...cikgu la katakan kikiki..sukatan air tu agak2 la sendiri ye...masak sampai
daging tu empuk dan mangsa-mangsa tu mesra ye tuan puan..kalau air tu nampak cam kurang...tambah la balik airnya...last sekali taruk la garam...kalau agak masam...taruk la gula sikit...
ni ler menu tenghari cikgu ...singgang daging bersama rakan-rakan iaitu ikan pari bakar,budu dan ulam pucuk bebuas yg hanya dipetik di belakang rumah hehehe...pari tu plak ditangkap di pasar tani wakaf che yeh ;)...makan dengan nasi panas2...walllaaaaaaaaaaa...sedapp...
ciput je kan lauknya...tak elok makan lauk banyak2 nanti badan cepat naik....kang susah hati plak hihi
ciput je kan lauknya...tak elok makan lauk banyak2 nanti badan cepat naik....kang susah hati plak hihi
1 comment:
lauk singgang tuh...lama tak makan
Post a Comment