Thursday, January 5, 2012

Kek Batik Brunei Yang Ada Umphhh!!

Assalamualaikum...dan selamat petang...


sesambil mengadap laptop ni, sempat gak la mengunyah kek batik brunei yang sememangnya sodappppp masa raya aritu cikgu pi beraya kat rumah kawan asben...time tu lah cikgu terpikat kat satu biskut yg dipotong segiempat kecik2..lepas makan satu...terasa nak lagi dan lagi...tapi sebab malu kat tuan rumah, cikgu kontrol ler makan hik hik hik...

 

bila dah tersuka tu mesti la kita akan soal siasat kannnn...rupa-rupanya bukan biskut tapi kek...kek batik vico namA diberi..ada yang panggil kek batik brunei..hampir sama dengan kek batik malaysia ..tapi ada campuran lain yang membuatkan ia lebih sodap dari kek batik Malaysia...

aritu kawan en.asben makan pun kata sedap...siap suh buka kelas masakan lagi wakakaka.....dia xtau cikgu ni tak pandai mana pun bab masak memasak ni keh keh keh...saja nak amik ati ler tu....so korang kena la try buat ek...tak kose ambo nok pos-pos ni....kih kih kih...sesapa tak cuba buat...memang rugi....
sebab apa?????sebabnya sodap dan senang hehe...bahan2 pun senang nak dapat...moh kita tengok resepi kat bawah ni..copppp resepi ni ai google2 jer..dan dah terlupa kat blog mana ai cedok..apa pun terima kasih kepada tuan blog share resepi ni...

bahan-bahan :

1 buku mentega (unsalted) – cikgu guna brand anchor
2 biji telur besar/ 3 biji telur kecik
3 cawan vico - cikgu guna milo
3 atau 4 cawan nestum (nestle-original) - bukan nestum baby tauu
2 sudu makan horlicks
½ tin susu manis (F&N) - cikgu guna 1 tin kecik
¼ or ½ tin susu manis gula -cikgu tak letak
1 paket/kotak biskut Marie (coklat) - cikgu guna yg biasa, tp org kata yg cekelat lg sodap

Cara Membuatnya :

- Kecilkan Api
- Cairkan mentega hingga mendidih (jgn lama2 nanti mentega kering)
- pukul Telur + Susu Manis
- gaulkan Gula + Vico + Nestum + Horlick
- Tunggu hingga tidak melekat di kuali
- Matikan Api
- Gaul biskut Rata-rata
- Tekan didalam tray (ada yg lapik dgn alas plastik supaya senang nak alihkan kek)

nota: kalau macam nampak kering sangat,tambah cikit susu cair atau air...aritu cikgu tambah dengan susu cair...uishh sedap jugak..

pestaim buat kek ni cikgu simpan dlm peti sejuk...masa tu kengkonon nak jamu mak mertua dan sedara mara yg datang ke brunei...bila nak potong...hampehhh keras mcm batu jadinya..
ingatkan tak menjadi resepi ni..tapi lepas letak kat luar, texture kembali ok....
tp agak mencabar utk nak pindahkan kek bila dah potong sebab melekat kat tray...adehh mencabar
ape2 pun cikgu nak tempek buah hati pengarang jantung kecik cikgu...kalau nampak mama dia makan, dia la orang nombor satu datang menyibuk suh suap...lambat bagi jer tangan tu cepat jer capai sendiri...layannnnnzzz

wajah kesayangan hamba....hencemm tak ai???

3 comments:

  1. nnt p bunai leh kami mkn kek tu.kuikui.dasar pemalas nak buat ni..haha

    ReplyDelete
  2. hehehe...time orang datang, k.long la plak malas nak masak kah kah kah...kira seri la eh hehe

    ReplyDelete
  3. Asalamualaikum ... alhamdulillah bertemu jk sy resipi KEK BATIK BRUNAI sy tgh cari2 selama nie .. ari u sy g rmh ipar yg suami dia org brunai tulha dia bg hidang maklumlha raya ... sedap jgk kek nie nak tnya resipi malulha pulak ... last2 jumpa kat sini alhamdulillah ... terimakasih byk2 cg kongsi resipi nie . memang sedap kek nie ... mau cb p beli bahan2 pas nie x sabar nak cuba hehehe ... TERIMA KASIH CIKGU ... xD

    ReplyDelete